De Freunde

Freunde fürs Leben

LissaLissa Meyvis begint te zingen in de kleuterschool, noemt haar lievelingskatje alvast Figaro en blijft haar hele jeugd zingen. Twaalf jaar muziekschool Muzarto resulteert onder meer in een eerste prijs Dexia Classics. Op haar achttiende kiest ze voor een master economie.  Jack van Poll, AnneMie Gils en Ann Van den Broeck nemen Lissa mee op de bühne. Ze zingt Mozart en Bernstein maar ook Carpenters en Toon Hermans. Lissa houdt van vele muziekjes. Dat meisje heeft een goede timing zegt Toots. En kijk, muzikantenbloed kruipt waar het niet gaan kan. Juni 2011 haalt ze haar masterdiploma economie en begint meteen aan vijf jaar klassieke zang aan het conservatorium van Antwerpen. Najaar 2012 creëert Lissa met drie studiekompanen haar eerste programma Ode an die Freunde waarvan meteen meer dan veertig voorstellingen worden geboekt. Lissa en Herman Van Hove, laatste manager en vriend van Toon Hermans, toeren sinds januari 2015 langs de Vlaamse theaters met In de schaduw van Toon Hermans, een avondvullende show met liedjes van en verhalen over Toon. Oktober 2015 zingt Lissa in het koor van Tannhaüser in Opera Vlaanderen. November 2015 vertolkt ze de rol van Zerlina uit Don Giovanni bij Alltagsoper in Berlijn. Lente 2016 zingt Lissa de rol van Papagena in De Toverfluit van Mozart en is ze Gretel in Hänsel und Gretel. Juni 2016 behaalt ze haar master klassieke zang met grote onderscheiding. Juli 2016 is Lissa bij Greek Opera Studio Susanna in Le Nozze di Figaro. Mei 2017 is ze Clorinda in Monteverdi Madrigalen van Nationale Opera Nederland. Najaar 2017 is Lissa als enige Belgische geselecteerd voor het twee jaar lopende postgraduaat van de International Opera Academy.

What a difference a friend makes

AlexandraAlexandra Franck wordt geboren als vierde in een gezin met vijf kinderen. Als klein meisje ziet ze het leven als een Disneyfilm en ze neemt zich voor met Robin Hood te trouwen. Enkele jaren later blijken de plannen ietwat gewijzigd en rolt Alexandra de kunsthumaniora binnen. Ze studeert er woord-kunst-drama. Ook na schooltijd is ze op het podium te vinden. Zo snuift ze her en der in amateurgezelschappen flink wat musicalervaring op. Wat later, als Alexandra haar professionele opleiding klassieke zang start, fungeert ze bij diezelfde gezelschappen als spel- en zangcoach. Als eindwerk creëert ze Katalina, een poppenopera. Een nieuw en veelbelovend concept, een opera-initiatie waarvan het hele gezin kan genieten. In 2015 behaalt Alexandra aan het Conservatorium van Antwerpen haar masterdiploma klassieke zang en pedagogie. Zomer 2015 vertolkt ze de rol van Pamina in Die Zauberflöte van Mozart. Alexandra geeft heel graag les op de muziekschool van Duffel maar het liefst van al staat ze zelf op het podium. Ode an die Freunde is voor Alexandra dè uitlaatklep bij uitstek. Want, zegt ze, wat is er leuker dan met goede vrienden en met ondertussen twee zelfgemaakte programma’s op de bühne te mogen staan. En met die vrienden te dromen van en te werken aan een derde Freunde-programma.

Amici per la pelle

JokkeJokke Martens is al op de lagere school de grappenmaker van dienst. Later evolueren zijn mopjes naar droge opmerkingen en wordt hij populair met zijn fel gesmaakte imitaties van Hans Teeuwen. Zijn tandartsboorimitatie is een eerste uiting van zijn hang naar zangerig geluid. Sterrenkunde, elektronica, kansberekening zijn enkele van zijn interesseterreinen welke hem dwingen tot een verschroeiende keuze tussen een droge wetenschapsstudie en een waanzinnig interessante conservatoriumopleiding. Jokke kiest voor de klassieke zang en studeert als jonge bariton bij Stephanie Friede aan het conservatorium van Antwerpen. Hij grijpt de kans om ook samen te werken met grote namen als Lucienne Van Dyck, Jozef de Beenhouwer en Guy Joosten. In de zomers van 2011 en 2012 volgt hij de Master Class van Thomas Michael Allen, Abbie Furmansky en John Norris. Als negentienjarige debuteert Jokke op de Europese première van Little Women. Later vertolkt hij Gil in Il segreto di Susanna. In 2013 is hij te zien en horen als Don Giovanni in Laika’s Opera Buffa en studeert hij als als master klassieke zang. In 2015 vertolkte hij Guglielmo in Mozart’s Così fan tutte bij Opera Nijetrijne en is daar in de zomer van 2016 opnieuw van de partij voor Haydn’s Il mondo della luna.

Mes amis, mes amours, mes emmerdes

LesterLester Van Loock begint rond zijn tiende verjaardag piano te studeren aan de Muziekacademie van Hemiksem. Nog tijdens zijn humaniorastudies is hij toegelaten aan het conservatorium van Antwerpen waar hij in 2016 bij Levente Kende, Heidi Hendrickx en Nikolaas Kende zijn masterdiploma behaalt met grote onderscheiding. Hij studeert liedbegeleiding bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Deyck. Lester volgt masterclasses bij Anton Kuerti, Daniël Wayenberg, Jozef De Beenhouwer, Alexander Melnikov, Jan Wijn, Vitaly Margulis en Richard Goode. Hij concerteert  als solist in binnen- en buitenland. Lester neemt deel aan talrijke pianowedstrijden, waarbij hij verscheidene prijzen wint, onder meer de Steinway Wedstrijd, de Cantabile Piano Wedstrijd, de Guy Brodelet Pianowedstrijd en de Prijs Rotary Breughel. Hij behaalt een eerste prijs Piano en een tweede prijs Compositie bij de Dexia Wedstrijd in 2009. In 2011 wint hij de eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours in ’s Hertogenbosch. Lester behaalt in 2012 de eerste prijs en de publieksprijs op de Cultuurprijs 2012 van de Vrienden Theaters Tilburg. Februari 2014 is hij finalist bij de EPTA European Piano Competition in Grez-Doiceau. In 2015 wordt Lester toegelaten tot de Scuola di Musica te Fiesole, waar hij momenteel zijn studies verderzet bij Elisso Virsaadze.